The City as Canvas

cityascanvasweb

 

Ik studeerde in januari 2016 af in Architectuur. Tijdens mijn afstudeerproject raakte ik gefascineerd door de verbinding tussen architectuur en beeldende kunst die een nieuwe wending krijgt door technologische ontwikkelingen. Ik bedacht een nieuwe manier van bouwen geïnspireerd op 3D printen maar dan analoog. Je zou dan als architect, kunstenaar of danser in 3D kunnen schilderen. En zo terwijl je ontwerpt kunnen bouwen. Om deze machine te ontwikkelen heb ik onlangs een crowdfunding campagne opgezet via voordekunst.

 

Plastic als verf

Plastic heeft de eigenschap om gemakkelijk allerlei vormen aan te nemen, door het te smeren, gieten of gooien. Door plastic te zien als verf wordt de bouwmethode een soort 3D action painting. Je laat het materiaal zijn gang gaan, alleen de beweging van je hand, arm of lichaam geeft de richting daarna neemt zwaartekracht het over. Stel je voor dat een kolom kan ontstaan doordat een druppel onderweg stolt.

 

Gerecycled plastic, bio plastic en pigmenten als palet

 

Het plastic dat ik gebruik is gerecycled of bio plastic. Ik werk met pigmenten en vezels om tot kleurrijke vormen en nieuwe materiaaleigenschappen te komen.

Hier zijn verschillende sculpturen te zien die ik al heb gemaakt van Bamboe Bioplastic, Koffie Bioplastic, PP met glasvezel, blauw pigment en Puur Transparant Bioplastic

3Dpainting machine prototype2

Het ‘lichaamsschrift’

Tijdens een artist-in-residence in Kunsthuis SYB, Beetsterzwaag, Friesland werkte ik samen met schilders, beeldhouwers, architecten en dansers om te onderzoeken wat de bewegingen van ieders hand, arm of lichaam voor invloed hebben op het werk. Ik noem dit het ‘lichaamsschrift’. Zo wordt het ontwerp en de toepassing van de machine een samenkomst van ideeën uit verschillende disciplines in de bouw, wetenschap en beeldende kunst.

De verschillende nuances in lichaamsbewegingen zorgen voor een eigen materialisatie in 3D. Hoe zal een schilder die in twee dimensies werkt zijn voorstellingen vertalen in een ruimtelijke beweging? En wat creëert de danser, die juist zo getraind is op de bewegingstechniek van het lichaam?

 

 

“De beweging is een activiteit die ons laat zien dat we niet in gemeenschap kunnen leven als we niets gemeen hebben met de wereld waarin we leven.” 

Quote van Jan Zwicky uit het boek Stilte, Geste, Stem van René ten Bos

 

 

lichaamsbeweging

Dankzij de bijdragen van de volgende donateurs is de machine nu in ontwikkeling.

 

Jochen Aarts, Jelle Algra, Marco van Bijleveld, Torsten Caesar, Martin Chan, Lawrence Chan, Otto Dieleman, Gijs Diercks, Leonie Eshuis, Bart Geboers, Jo Geraedts, E. Gerritsen, Marthe van Gils, Sietske Grijseels, Rene A. Guncay, Betül Gürcan, Robert Hangx, Chris Hellinga, Sebastiaan Hols, Maarten Hoogbergen, Aura van der Horst - Barnier, Chantal van der Horst, Loretta van der Horst, Peter van der Horst, Toine van der Horst, Maritt Kuipers, Birthe Leemeijer, Ruben Lentz, Marilou Looman, Maikel Louwerse, Doudouce Luitse, Simon Luitse, Jani van Kampen, Irene Kromhout, Paul de Man, Meg McFarland, Verali von Meijenfeldt, Lisa Mokoginta, Annelie Musters, Frank vd Nieuwenhuijzen, Frederike Nugteren, Nadia Pepels, Marta Schaferova, Therese van Schie, Marcel Stuve, Lars van Vianen, Yannick Vos, Cornelis van Wieren, Titus Wybenga, Keimpke Zigterman

 

38 anonieme donateurs

de

 Bank Giro Loterij

en het

VSB fonds

 

Dankjewel!